dinsdag 31 mei 2011

Carlos Hasselbaink: Haarlems laatste cultheld

Misschien was hij wel de laatste cultheld in het rood-blauw:  Carlos Hasselbaink. Misschien hield hij het daarom wel zo lang vol bij HFC Haarlem; in zijn tijd toch vooral een doorgangshuis. Op 13 mei 2000 nam Carlos Hasselbaink thuis tegen FC Groningen afscheid van zijn Haarlemse publiek. Een veel grotere en bovendien rampzalige gebeurtenis die dag overschaduwde het vertrek van de snelle vleugelaanvaller echter volkomen: de vuurwerkramp in Enschede.

Wapenfeiten
Snel was Carlos Hasselbaink; sneller dan het geluid. Zijn  grootste wapen: dreiging. Met snelle rushes over de vleugel stichtte hij altijd gevaar. Zijn schoten belandden meestal in het zijnet, gingen ver naast of hoog over. Zijn voorzetten bereikten zelden de plaats van bestemming. Maar wat niemand zal betwisten: Carlos hield de verdediging van de tegenpartij flink bezig.

Carlos Hasselbaink  speelde in vijf jaar tijd 148 competitiewedstrijden voor de HFC Haarlem, waarin hij dertig keer scoorde. Zijn eerste seizoen was tevens zijn beste; alle 34 wedstrijden van de partij en met dertien goals clubtopscorer.

Afscheid in stijl
Haarlem-FC Groningen:  voor een cultheld een afscheid in stijl. Onder trainer Karel Bonsink besloten de roodbroeken het zoveelste seizoen in de staart van de eerste divisie. Typerend voor de cultheld, die hij was, startte Hasselbaink niet eens in de basis. Pas in de 69e minuut mocht hij invallen. Tien minuten later bracht hij Haarlem uit een vrije trap nog één keer terug in de wedstrijd. Niet voor lang, want twee minuten later deelde Groningen alsnog de genadeklap uit: 2-4. Slechts 1.383 toeschouwers woonden het spektakel bij; een treurige coulisse.

Vuurwerkramp
Maar, zoals gezegd een andere gebeurtenis overschaduwde het afscheid van Carlos Hasselbaink. Ver weg van Haarlem, in Enschede was die middag een vuurwerkfabriek ontploft. Het nieuws sijpelde maar langzaam en mondjesmaat naar buiten. Een goed beeld van de catastrofe kreeg de rest van Nederland pas later die avond; een complete woonwijk van de kaart geveegd en meer dan twintig doden. De NOS staakte de uitzending van het Eurovisie Songfestival halverwege. Zangeres Linda Wagemakers eindigde voor Nederland op de -hoe kan het ook anders- dertiende plaats.

Anno 2010
De vuurwerkramp leeft tien jaar dato nog steeds voort. De politie heropende zelfs het onderzoek naar de oorzaak, zo meldde bijvoorbeeld Nu.nl op 11 mei 2010. Over Carlos praat niemand meer Bij de naam ‘Hasselbaink’ denken voetbalfans vooral  aan zijn jongere broer Jimmy. Die maakte furore bij onder andere  Atletico Madrid, Chelsea en het Nederlands elftal.

Opstelling HFC Haarlem:
Mark Verzijlberg- Dennis Groot; Sven Baas; Mendel Witzenhausen (69. Carlos Hasselbaink); Martijn Lagendijk (46. Mirano Carrilho) – Wouter Kos; Jan Oosterhuis (46. Michel van de Broek); Junas Naciri – Maurizio Cabeza; Dion Esajas; André Kemper

Doelpunten Haarlem: Johansson (FC Groningen, eigen doel): Hasselbaink

Leestip:
Carlos Hasselbaink komt in dit boek naar voren als de oudere en vooral wijzere broer van de latere sterspeler.

1 opmerking:

  1. Mooi stukje over Carlos onze held!
    Bedankt Bert:) Leuk om een beetje te snuffelen tussen je leuk geschreven reportages!

    Gr. Nico aan de Kerk

    BeantwoordenVerwijderen